Behandelaanbod

Psychotherapie

Psychotherapie richt zich op de ontwikkeling van de persoon, op zijn mogelijkheden en kwaliteiten. Aan terugkerende klachten liggen vaak blokkades ten grondslag, die in de loop van het leven zijn ontstaan. Psychotherapie helpt deze blokkades te herkennen en er beter mee om te gaan.
 

Inzichtgevende cliëntgerichte psychotherapie

In een veilige accepterende omgeving worden klachten vanuit zowel de levensloop als de huidige situatie verkend. Op deze wijze kan de cliënte zich bewust worden van zijn gevoelens, gedachten, gedrag en keuzes. Soms wordt duidelijk hoe dit te maken heeft met de manier waarop u van jongs af aan, gewend bent uzelf te zien. U ontdekt mogelijk aspecten waar u nog niet eerder bij stil had gestaan. Dit gezamenlijk onderzoek kan leiden tot een her-evaluatie met meer zelfacceptatie en een grotere vrijheid van handelen.

In de gesprekken zal de psychotherapeut ook haar eigen ideeën over u en uw problemen voorleggen en kan zij ter sprake brengen hoe zij u in het gesprek ervaart, om u te helpen meer inzicht te krijgen in de manier waarop u met uzelf en anderen omgaat.

Inzichtgevende psychotherapie gaat er vanuit dat mensen zelf het beste voelen en weten wat zij willen. De psychotherapeut helpt de cliënt meer in contact met zichzelf te komen en zich meer bewust te worden van zijn eigen gevoel en keuzemogelijkheden.

Psychotherapie wil mensen dus niet persé veranderen, maar vooral meer zichzelf laten worden.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische ervaring en een posttraumatische-stressstoornis ontwikkelen.

Gebeurtenissen die kunnen leiden tot verwerkingsproblemen zijn bijvoorbeeld:

brand, een verkeersongeval, seksueel misbruik, verkrachting, een overval, verlies van een dierbare, de diagnose van een ernstige ziekte, lichamelijke of geestelijke mishandeling, natuurrampen of oorlogservaringen.

Pesten en emotionele verwaarlozing

Maar ook bij pesten en emotionele verwaarlozing: ervaringen die een negatieve invloed hebben gehad op de ontwikkeling en het zelfbeeld, kan EMDR als hulpmiddel worden ingezet.

Posttraumatische stressklachten kunnen bestaan uit bijvoorbeeld herbelevingen van het trauma, nachtmerries en slaapproblemen, prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen, stemmingsklachten, schuld en schaamtegevoelens en vermijding van prikkels en situaties die met het trauma van doen hebben.

www.emdr.nl

Behandelmodules Schematherapie

Negatieve ervaringen in de kindheid kunnen maken dat we met een bepaalde bril en verwachting de wereld in kijken. We kunnen bijvoorbeeld het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn. Als reactie op dit vervormde beeld, het schema, wat we in ons meedragen, ontstaan gedachten en gedragspatronen, zoals bijvoorbeeld sociale terugtrekking, die ons juist hinderen om onze basale behoeften aan zorg, liefde, acceptatie, autonomie en zelfexpressie te vervullen.

Experientiele technieken

Bij experiëntiële technieken zoals imaginatie en imaginaire reparenting verschuift het inzicht in het schema van de verstandelijke naar de emotionele sfeer.  Wat geprobeerd wordt over te brengen is het gevoel dat ieder mens recht heeft op universele behoeften en rechten. Dat ze beter verdienen dan wat er met hen als kind is gebeurd, dat ze niet dat hoeven te zijn wat de buitenwereld hen heeft doen geloven.

Technieken uit de Schematherapie kunnen gecombineerd worden met EMDR.

Internet-therapie

De praktijk is aangesloten bij Karify, een internetaanbieder voor protocollaire behandelprogramma’s betreffende een breed scala aan klachten, onder andere in de vorm van angst, stemming of overbelasting. Indien van toepassing kunnen deze programma’s u per computer worden aangeboden en kunt u naast de behandelsessies ook thuis aan de slag met uw klachten. Via Karify kan er op een beveiligde manier gecommuniceerd worden en kunt u eventueel tussen de sessies door, schriftelijk met uw therapeut communiceren.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat ons gevoel en het corresponderende gedrag wordt opgeroepen door gedachten. Deze vaak negatieve automatische gedachten en interpretaties worden bewust gemaakt en uitgedaagd. Dit kan tot een vernieuwd inzicht leiden en tot andere gevoelens en ander gedrag. 

Cognitieve gedragstherapie kan bijvoorbeeld worden ingezet bij angst- en dwangklachten.

Disfunctioneel gedrag

Binnen de gedragstherapie gaat men er van uit dat ieder aangeleerd disfunctioneel gedrag weer kan worden afgeleerd. Er wordt een analyse gemaakt van in standhoudende factoren en een plan om stapsgewijs het niet gewenste gedrag te verminderen en het gewenst gedrag te stimuleren. De client wordt uitgedaagd zich bloot te stellen aan normaal maar angstopwekkend gedrag, of gestimuleerd veiligheidsgedrag, wat de angst in standhoudt, achterwege te laten.